Stabbur

Enhver gård (småbruk....) må jo ha et stabbur!

 

 

Siden vårt småbruk ikke hadde et gammelt stabbur stående, så måtte vi jo (selvfølgelig!) skaffe oss det. Etter en del kikking på Finn.no dukket det opp et stabbur som sto i Modum som kunne være av interesse. Vi tok en søndagstur og fant ut at jo, dette ville vi ha. Vi la inn bud på det, og ventet på at budfristen gikk ut. Og jaggu fikk vi det ikke :-) Robert og faren hans merket det og plukket det ned, stokk for stokk, og det ble kjørt på flere hengerlass opp igjen til Ådaln. Dette var et forholdsvis stort stabbur, så søknad ble levert til kommunen og innvilget. Nå skal det bygges opp igjen på pilarer av stablestein, og vil komplementere det fremtidige tunet. Her er bilder fra nedtakingen.

 Årstallet 1849 sto på baksiden av døra

 

Her skal det settes opp igjen

 Har prøvd å finne ut litt historie om stabburet og gården det kom fra. Stabburet var den siste gjenværende bygningen på gården Sporpind i Åmot. På tuftene står det nå igjen bare en flaggstang og bærbusker, som vitner om at det en gang lå en fin gård der. Vi har en kjempeflott bok som heter Norske Gardsbruk fra 1948. Dette er en bok med flere bind og der er det registrert det meste som var av gårdsbruk i store deler, men ikke hele, Norges land etter krigen. Denne har både bilder og nyttig informasjon om gårdene. Disse bøkene ligger også ute på nasjonalbiblioteket sine sider, via nb.no eller bokhylla.no. Her er bilde av hva som står om Sporpind:

 


Her lå en gang Sporpind gård....

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Christine

Christine

30, Ringerike

Jeg er ei jente på 30 år, som sammen med min samboer Robert har kjøpt småbruket Lia. På denne byggebloggen kan du følge med på veien fra å få et falleferdig småbruk, til forhåpentligvis å bli vårt drømmehjem :)

Kategorier

Arkiv

hits